KASTAMONU CİDE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÖĞRENCİMİZ "İSTİKLAL YOLUNDA ŞEHİT ŞERİFE BACI" KONULU ŞİİR YARIŞMASINDA İL İKİNCİSİ OLDU

ÖĞRENCİMİZ

               Kastamonu İlim Yayma Cemiyeti Şubesi tarafından İl geneli ortaokul, ortaöğretim ve dengi okul öğrencileri arasında düzenlenen "İstiklal Yolunda Şehit Şerife Bacı" adlı, "Kurtuluş Mücadelesinde Kastamonu ve Halkının Yeri, Şehitlik Ruhu, İstiklal Mücadelesi, Bağımsızlık, Kastamonu Kadınının Gösterdiği Fedakarlık, Milli Mücadele Ruhu ve şehadet" konulu ödüllü şiir yarışmasında İlçemiz Şehit Necmi Yıldırım Ortaokulu öğrencimiz yazdığı şiiri ile jüri tarafından il ikincisi olmuştur. Kendisi İlim Yayma Cemiyeti tarafından yarım altın ve Başarı Belgesi ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca okul müdürlüğüne plaket takdim edilmiş, İlçe Milli Eğitim Müdürümüzce ödüllendirilmiştir.

              İstiklal mücadelesi ruhunu yaşatma ve geleceğe taşıma yolunda bizleri gururlandıran, arkadaşlarına örnek olan  öğrencimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor, yetişmesinde emeği olan değerli okul yöneticilerimizi, öğretmenlerimizi ve ailesini şükranlarımızı sunuyorum.

28-06-202128-06-202128-06-202128-06-202128-06-202128-06-2021

 

ŞERİFE BACI KİMDİR?

            Şehit Şerife Bacı, Kastamonu ili Seydiler Nahiyesi Satı Köyünden kocası cephede şehit düşmüş bir Anadolu kadınıdır. Ülkenin dört tarafı işgal edilmiş, işgalden kurtulmak için bir milli mücadele verilmesi gerekmektedir. Türk toplumu, kadını ve ihtiyarı ile birlikte İslam dünyasından İnebolu Limanına gelen yardım ve cephanenin cephelere ulaştırılması için görev almıştır. Şehit Şerife Bacı da bu kahraman ve fedakâr kadınlarımızdan biriydi. 1921 yılında Aralık ayının karlı bir akşam saatleriydi. Komutan nahiyeye geldi ve "İnebolu'dan Kastamonu kışlasına götürülmek için cephane taşınacaktır. Öküzü, kağnısı müsait olan kim var" dediğinde; Şerife Bacı, "Ben de varım" dedi. Herkes gibi o da İnebolu'ya gitti, kağnısına 25 kg lık top mermilerinden 8 adet koydu ve Kastamonu kışlasına teslim etmek üzere yola koyuldu. Gidiş ve geliş 7 gün süren yolculuk sonunda karlı ve tipili bir gecede, kışla önüne yaklaştığında donarak şehit olduğu nöbetçi kulübesindeki asker tarafından tespit edildi.

            Rivayete göre Şerife Bacı yanında götürdüğü kundaktaki kız çocuğu ile birlikte yolculuk yaparken top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki Atkısını mermilerin üzerine örtmüştür. Yolda devriye gezen Jandarma ekipleri "Bacım, çocuğun üzeri açık kalmış, üşür, hasta olur, şu atkıyı çocuğun üzerine ört" dediklerinde, Şerife bacımız, "Çocuk üşür, hasta olup ölürse ben yanarım ama top mermisi ıslanır da patlamazsa millet yok olur", demiştir. Kışla önünde donmuş halde bulunan Şerife Bacının çocuğu sağ olarak bulunmuş ve yakınlardaki bir aileye verilmiş, daha sonraki zamanlarda da çocuk bakımevine teslim edilmiştir. 1970 li yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda çocuğun Eskişehir iline götürüldüğü öğrenilmiş olsa da hayatından bilgiler yer almamaktadır.

               Şehit şerife bacı ise askeri birlikler tarafından teslim alınmış ve Seydiler Köyüne defin için gönderilmiştir.

 

      İSTİKLAL YOLU ve ÖNEMİ NEDİR?

              İnebolu ve İstiklal Yolunun Kurtuluş Savaşı'nda ki yeri ve önemi bilinmemekte ve hak ettiği değeri ne yazık ki görememektedir.

              Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, emperyalist devletler keyifle Türk topraklarını paylaşmışlardı.  Ancak işgale başladıkları her yerde hiç beklemedikleri direnişlerle karşılaştılar. Çünkü Mondros Mütarekesi ile İstanbul hükümetinin ellerini kollarını bağlamış olmakla, Türk milletinin köleliği kabul etmeyeceğini düşünememişlerdi.

             Modern ordulara sahip işgal devletleri ekonomik bakımdan fakir Türk Milletinin, asker-sivil direnişlerinin saman alevi gibi olduğunu ve savaş teçhizatı yokluğu sebebiyle fazla sürdüremeyeceklerini zannediyorlardı.

            Fakat işgal kuvvetleri bilmiyorlardı ki, maneviyatı çok zengin Türk milleti birbirine kenetlenmiş, sadece cephede değil, cephenin gerisinde kalanlarla da ailece savaşıyordu.

            344 km uzunluğunda coğrafi olarak zorlu bir güzergâhtan oluşan İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattı;   İstiklal Savaşı'nın cephe gerisinin en önemli lojistik yoluydu.  Bu yoldan batı cephesindeki savaşın kaderini etkileyecek kadar silah ve cephane taşınmıştır. Bu gerçeği Başkumandan Mustafa Kemal'in "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da; Kulağım İnebolu'da sözü yeterince anlatmaktadır.

           Milli Mücadelenin kazanılması için ecdadımızın büyük kahramanlıklarla dolu tarihe altın harflerle nakşedilen, ulusal bağımsızlığımızın dönüm noktası olan Kurtuluş Savaşı'nda Kastamonu halkının yapmış olduğu fedakârlıkları anmak, Kastamonu'daki İnebolu İstiklal Yolu'nun tarihteki önemini bir kez daha gün yüzüne çıkartmıştır.   Bunu ulusal alana taşımak, milli değerlerine sahip çıkan bir neslin temellerini oluşturmak ve "İstiklal" in kazanılmasına dair verilen mücadeleyi gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak amacıyla "İstiklal Yolunda Şehit Şerife Bacı Ruhu" önem arz etmektedir.

Kasaba Mah. Hükümet Sk.Hükümet Binası Kat2 37600 CİDE/KASTAMONU - 03668661005

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.