KASTAMONU CİDE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

CİDE İLÇEMİZ HAKKINDA

CİDE İLÇEMİZ HAKKINDA

Cide, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Kastamonu'ya bağlı bir ilçe olup kuzeyde Karadeniz, kuzeydoğuda Doğanyurt, doğuda Şenpazar, güneyde Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri ile  batıda Bartın iline bağlı Kurucaşile ilçesi topraklarıyla komşudur.

İlçe, doğu tarafından Gemi Dağı'na ulaşır ve Gölboğazı Deresine'ne kadar uzanır. Güneybatıya yönelen sınırı, Himmet Çayı vadisini takip ederek Valay Çayını enine keser ve Şehriban deresi vadisinden aynı yönde ilerler. Bu doğrultuda ilerleyen sınır, Karakuş Dağı'nın kuzeyinde Zeytinlik Tepe'sine (1282m) ulaşır ve batıya yönelerek dolinlerle delik deşik olmuş Şeh Dağı'nı geçerek Devrekani (Kocaçay) Çayını enine keser. Batıya doğru Kaleburnu Tepesi (1078m), Halla Tepesi (1231m), Ayıcık Tepesi üzerinden geçen sınır Kulaksız Geçiti'ni aşarak kuzeybatıya sapar, Karakaya Tepesi (1443m) kuzey batısından Kez boğazını geçerek kuzeye yönelir. Kemrelik Tepesi (1220m) doğusundan itibaren Yol Deresi vadisini takip ederek İnce Burun batısından Karadeniz'e e ulaşır.

Bu sınırlar içeresinde yer alan Cide, 85 köyden oluşur. Bu köyler; Aydos Çayı, Fakaz Çayı, Devrekani Çayı ile kolları tarafından parçalanmış olan arazide, birbirinden uzak ve yarı dağınık halde kurulmuştur.

Cide İlçesi; İstanbul' a (524 km), Kastamonu'ya (135 km) uzaklıktadır. Cide'nin hangi isimle, ne zaman, nerede ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. "Cide" adı, tarihi metinlerde ilk olarak Homeros'un ünlü eseri İlyeda'da anılır; "Erkek Yürekli Pylaimenes komuta eder Paphlagonialılar'a, gelmişler yaban katırlarıyla ünlü Enetler'in Yurdundan, Kytoros'ta, Sesamos'ta otururlar, Parthenios ırmağı çevresinde kurmuşlardır ünlü saraylarını, kentleri Kromna Aigialos, yüksek Erythinoi'dur."

            İlyada'da adı geçen Paphlagonia kentlerinden KYTOROS, bugün Cide'nin çok az bir söylem farkıyla GİDEROS dedikleri sahil köyüdür. Fakat tarihi kaynaklara bakıldığında Cide'de Gasgaslar'ın, Paflagonyalılar'ın, Henetler'in, Romalılar'ın, Bizanslılar'ın, Candaroğulları'nın ve Osmanlılar'ın yaşadığı yazılanlar arasındadır.

Gasgaslar'ın, M.Ö.1400 yıllarında kuzeyde Karadeniz, doğuda Kızılırmak'ın doğu tarafları, batıdan da Bolu'ya kadar genişçe bir sınırı kapladığı görülür. Cide de bu sınırlar içindedir. Fakat Gasgaslar'ın bıraktığı herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır. Paflagonyalılar'a ait iskan yerleri ve arkeolojik sahalara Devrekani Çayı'nın etrafında, Gökırmak, Devrek, Soğanlı, Filyos ve Bartın Çayları etraflarında rastlanmıştır. Cide'de arkeolojik amaçlı bir kazı yapılmadığı için bunlarla ilgili bir esere rastlanmadığı bilinmektedir. Yunan şairi Homer'in yaşadığı çağda Paflogonya'nın Cide ve Kitoros (Gideros) taraflarında Henet veya Heneti adlı bir kavmin yaşadığı tarihçi Homeros tarafından söylenir.

Cide merkezinin sahil kısmında Ceviz Dibi adıyla anılan yerde bir saray harabesinin olması Pathenioslar'ın ünlü sarayının burada olduğunu destekler niteliktedir. Romalılar ve Bizanslılar kesin olarak Cide'de yaşamışlardır. Cide'de Callade Cide adına Y.Domma ve Caracolla adlarına kesilen paralar ile Cide'de bulunan pek çok kale bunların kanıtıdır. Örneğin; Güble ve Gilivri arasında bulunan Çoban Kalesi, denizden 50-60 m yüksekte, tabii bir kayanın üzerine Romalılar döneminde yapılmış, Osmanlılar döneminde tamir edilmiştir. Timle Kalesi ise, deniz seviyesinden hemen hemen 100 m yüksekliği olan doğal bir tepe üstüne kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Gazallı Kalesi, Cide'nin Köseli Köyü'nde bir burun üzerinde kurulmuştur ve Bizans dönemine aittir. Okçu Kalesi, Cide'nin batısında Okçular Köyü'nde bulunmaktadır ve batıdan doğuya doğru uzanan doğal bir kayanın üzerine kurulmuştur. Kalenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Cide İlçesinin turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğu açıktır. 

Kasaba Mah. Hükümet Sk.Hükümet Binası Kat2 37600 CİDE/KASTAMONU - 03668661005

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.