Öğretmenlerin meslek öncesi yetiştirilmelerinden mesleğe girişleri, meslek içinde ilerlemeleri, mesleki gelişimleri, hak, ödev ve sorumlulukları gibi birçok hususları düzenleyen öğretmenlik mesleğine özgü Öğretmenlik Mesleği Kanunu Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile göreve başlayacak öğretmenler ile görev başındaki öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlerini yürütmek üzere Millî Eğitim Akademisi kuruldu. Ayrıca sınav ve mesleki çalışma şartları kaldırılarak kıdem, disiplin ve eğitim şartlarını sağlayan öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkânı sağlandı.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile eğitim kurumu yöneticilerinin, profesyonelleşmelerini güçlendirmek için Millî Eğitim Akademisinde görev öncesinde yönetici yetiştirme programına alınmalarına imkân sağlandı.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile öğretmenlere mevzuatta açıkça belirlenen hususlar ile olağan üstü hâl, genel afet ve salgın hastalık durumları haricinde meslekleri ile ilgili olmayan iş ve faaliyetlerde rızaları dışında görevlendirilemeyeceği yönünde düzenleme yapıldı.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile eğitim öğretimde güven ve huzur ortamının sağlanması ile eğitim çalışanlarının şiddetten korunması amacıyla işlenen suçlara karşı yeni yaptırımlar getirildi!
Eğitim çalışanlarına karşı görevleri sırasında veya görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama suçu tutuklama sebebi sayılacak.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu yayımlandığı tarihte öğretmen olarak görev yapanlara öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıl hizmet süresini tamamlamaları hâlinde doğrudan başöğretmenliğe başvuru hakkı getirildi.